Nehrdzavejúca oceľ alebo meď? Liatina alebo hliník? Tu je sprievodca najbežnejšími materiálmi na varenie a klady a zápory každého:
Typy materiálov pre nádoby a panvice
Poznámka: Prečítajte si tento článok o základnom nátere na reaktívny a nereaktívny riad.
Nehrdzavejúca oceľ
Výhody: Nereaktívne (znamená, že v nej môžete variť nejaký druh jedla), ťažké, odolné, bezpečné pre umývačky riadu a pre základné modely lacné. Nevýhody: slabý prenos tepla a distribúcia. Lepšia voľba? Tento problém môžete vyriešiť tým, že si zakúpite kvalitnejší (a vyššiu cenu) nerezový riad s pridaným vnútorným jadrom vyrobeným z medi alebo hliníka, čo zlepšuje tepelnú vodivosť. Možno to bude drahé, ale to bude trvať celý život. All-Clad je skvelým príkladom špičkového riadu z nehrdzavejúcej ocele a je to obľúbená značka vydavateľstva Kitchn.
Výhody: Vynikajúca tepelná vodivosť, jedá sa rovnomerne. Nevýhody: Reaktívna s alkalickými alebo kyslými potravinami, ktoré môžu mať kovovú chuť po varení v medenom hrnci. Svetlé potraviny, ako napríklad vajcia, môžu tiež vyvíjať šedé pruhy, keď zdvíhajú zlúčeniny medi, čo tiež znamená, že budete užívať malé množstvo medi. Nie je to veľký problém, ak je to príležitostné, ale nie tak skvelé pre každodenné použitie. Meď tiež vyžaduje pravidelné leštenie a údržbu a je to drahé. Lepšia voľba? Vyhľadajte medené nádoby s nerezovou alebo cíničkovou podšívkou, aby ste získali to najlepšie z oboch svetov: vynikajúcu tepelnú vodivosť, bezpečnosť a všestrannosť nereaktívneho obloženia.
Výhody: Výborná tepelná vodivosť, ľahká, cenovo dostupná. Nevýhody: Rovnako ako meď, surový hliník je vysoko reaktívny na alkalické alebo kyslé potraviny. Je tiež veľmi mäkký a má tendenciu deformovať sa vo vysokom ohni a ľahko sa poškriabať, čo vedie k zdravotným problémom s dlhodobým používaním. Lepšia voľba? Eloxovaný hliník bol spracovaný elektrochemickým procesom, ktorý ho vytvrdzuje, a tak rieši väčšinu problémov so surovým hliníkom. Je to drahšie ako surový hliník, ale aj oveľa lepší nábytok. Zatiaľ čo eloxovaný hliník trvá dlhšie než iné materiály, ide o vynikajúci tepelný vodič (lepší ako u nehrdzavejúcej ocele), odolný voči poškriabaniu a ľahkej, ale veľmi silnej.
Liatina
Výhody: odolný, lacné, prirodzene nepriľnavý ak správne korenené, dodáva teplo rovnomerne a zachováva dobre teplo, dodáva železo do potravín (Ďalšou výhodou pre niektorých), veľký vážny, nízke Simmering a zhnednutie. Nevýhody: Litina je taktiež reaktívna a nie je vhodná pre kyslé potraviny. Je tiež dosť ťažké, trvá dlho, kým sa zahreje, vynaloží trochu väčšieho úsilia na vyčistenie a údržbu. Ďalšou možnosťou? Aj keď sme stále dávajú prednosť surové liatinu pre sú panvice, smaltovaný liatina (liatina potiahnutá v porceláne smalt) má všetky výhody liatiny bez ďalšie problémy, takže je to skvelý materiál pre holandský pece. Je nereagujúci, ľahko sa čistí a je krásny. Medzi obľúbené smaltované liatinové značky patrí Le Creuset a Staub.