Záhradný nábytok

Každý, kto má pri dome záhradu určite vie, že nielen prácou je človek živý, preto neškodí čas strávený nad záhonmi striedať s relaxáciou. A aj keď pestovaný trávnik nabáda na posedenie, pohodlnejšie riešenie poskytne záhradný nábytok.

Ak práve tento rok uvažujete o kúpe kompletu stola a stoličiek, hojdačky, ležadla alebo iných kúskov vonkajšieho nábytku, skúste sa zamyslieť, či vám doteraz vyhovovalo súčasné riešenie. Podumajte o materiáloch a tiež sa zamyslite nad praktickou stránkou veci.

So štipkou luxusu

Záhradný nábytok už dávno nie je len funkčný, a tak sa výrobcovia predháňajú v jeho estetickom stvárnení a nových úpravách materiálov. Niet divu, do mnohých záhrad je vidieť aj zvonku a komu by sa chcelo ukazovať posedenie, ktoré má svoj čas slávy už trochu za sebou. Avšak ani majitelia domov určite nestoja o nepohodlné stoličky, na ktoré by sa báli usadiť nielen návštevy, ale aj sami seba. V prvom rade však okrem estetického hľadiska zvážte, ako často budete nábytok používať. Či máte dostatok miesta nielen na pozemku, ale aj v technickom zázemí domu pre jeho uskladnenie cez zimu (menej miesta zaberie skladací alebo sťahovateľný nábytok), či sa vám oplatí siahnuť hlbšie do peňaženky. V neposlednom rade zvážte aj to, do akej miery budete ochotní tráviť čas nad jeho údržbou.

Čo sa kam hodí

Záhradný set s lehátkom

Záhradný set s lehátkom

Veľkolepé rozmery záhrad dovoľujú reálne snívať takmer o čomkoľvek. Spravidla však každý zvolený kúsok má svoj praktický účel. Najbližšie pri dome sa umiestňujú zostavy stola a stoličiek pre pohodlné raňajky, je to skrátka praktické. Ak máte zastrešenú terasu alebo pergolu v blízkosti domu, užijete si pobyt vonku nielen v lete, ale keď si zakúpite prenosný ohrievač, tak i v zime. A nezabudnite na servírovací stolík s kolieskami a brzdami. Viacčlenné rodiny počítajú minimálne ešte s druhým kútom pre posedenie. Môže ísť o ďalší set stola so stoličkami prípadne lavicami, alebo zriadenie miesta u vonkajšieho krbu, pri bazéne (čo napríklad bar?) a podobne. Naopak menšie rodiny, ktoré dávajú prednosť pokoju, určite vymenia ďalší veľký stôl za rad menších, pričom ich umiestnia do tých kútov záhrad, kde sa cítia najlepšie. Trebárs pod dlhoročný strom. Hneď vedľa ležadla, aby si mali kam odkladať šálku s kávou a tiež svoju obľúbenú knihu. Dokonalejší úkryt pred zrakmi okolia potom poskytne dámsky budoár, ktorý sa znovu vracia na výslnie.

Pobehujú vám po záhrade deti? Potom sa na ne môžete vyhovoriť, až budete kupovať hojdaciu sieť alebo lavicu, s dvoj-, troj-, prípadne štvorsedákom. Ak stromy na vašom pozemku ešte nedorástli do patričnej výšky, sieť zaveste na určený stojan z dreva alebo kovu. V opačnom prípade zase môžete vyrastené dreviny vhodne využiť. Samy o sebe fungujú ako prirodzený slnečník a preto lavička v ich blízkosti bude určite často využívaná.

Plast: klasika aj inovácie

Dobre známy biely alebo tmavo zelený plastový nábytok len tak nepritiahne pozornosť. Obyčajné výlisky už mnohých z nás nezaujmú. Ale stačí sa pozrieť na jeho farebných príbuzných, ktorí sú doplnení textilnými sedákmi, a už je pohľad o niečo priaznivejší. Napriek tomu na obyčajnom plaste je vidieť stopy počasia, a keď ho vystavíte extrémnej záťaži (príliš vysoká teplota, alebo naopak mráz – pri zlom uskladnení), môže popraskať.

Buďme však úprimní. Plast je vo svete záhradného nábytku jedným z najpoužívanejších materiálov predovšetkým vďaka svojej cene. Poslednou dobou sa však začína presadzovať jeho modernejšia podoba nazývaná Kettalux®. Tá sa úspešne kombinuje s inými materiálmi, najčastejšie s odolnou hliníkovou konštrukciou. Výsledná podoba potom rozhodne nepôsobí dojmom plastového kresielka, ktoré sa po pár týždňoch rozlomí.

Špeciálne výplety

Pre niekoho ďalšia moderná úprava plastu, pre iného dokonalý syntetický materiál pracujúci s výpletmi a preto pripomínajúci ratan – tak to je Hularo®. Pod touto značkou sa skrýva výplet z kvalitných pásikov umelého, polyetylénového vlákna. Stoličky alebo kresielko sa rodia na svet ručnou prácou, kedy sa navzájom splietajú pásky rôznych tónov (napríklad v škále hnedej), aby vytvorili tvarovo stabilné sedadlo a operadlo. Povedali by ste, že za každým kreslom sa skrýva viac než 20 hodín pleteného umenia? Niet divu, že sa Hularo® chváli nasledujúcimi vlastnosťami: výplet je odolný proti počasiu i UV žiareniu, sľubuje stálofarebnosť, neroztrhá sa, je príjemný na dotyk a ľahko sa udržiava. A navyše medené prímesi vďaka slnečnému žiareniu ponúkajú pestrú prehliadku farieb. Hularo® sa ošetruje podobne jednoducho ako obyčajný plast (voda a saponát). Ďalšími z radu moderných riešení sú napríklad aj mirotex alebo wicker.

(Ne)tradičný kov

Zliatina železa a uhlíka bola predtým často požívaná na záhradný nábytok. Dodnes je možné ju v parkoch a zámockých záhradách. V súčasnosti ju však nahrádzajú materiály nepomerne ľahšie, predovšetkým hliník, ktorý teraz vládne v obľúbenosti. Predstavuje ďalšiu tradíciu v oblasti vonkajšieho nábytku. Stačí si len spomenúť na 70. a 80. roky, kedy boli populárne kempingové súpravy stola a stoličiek s hliníkovou konštrukciou. A podobná rôznorodosť, ako v prípade plastu, je charakteristická aj pre ľahký, pružný, nehrdzavejúci a stále obľúbený hliník. Tento materiál je možné veľmi dobre spracovávať. Na nábytku nemusí byť vidieť žiadne zvary a vyberať môžete z farebných úprav, vrátane lesku. Dôležitá však je aj hrúbka materiálu. U lacnejších modelov z Ázie sa nezriedka používa sila steny pod 1 mm, čo nesľubuje príliš dlhú životnosť nábytku. Kvalitnejšie kresielka, stoličky alebo ležadlá majú steny s hrúbkou nad 1,2 až 2 mm.

Čo by vám mohlo trochu vadiť? O hliníku sa vie, že na dotyk chladí. Tomu sa však dá predísť kombináciou s ďalšími materiálmi (drevo, syntetické výplety), najmä v miestach kontaktu ako sú sedacia časť, podrúčky, opierky na nohy. U výrobkov určených na posedenie sa mnohokrát hliník využíva na konštrukciu, a ďalej sa dopĺňa špeciálnymi textilnými tkaninami.

Dalším zástupcom tradičných materiálov je pevná oceľ. Teda výrobky z nej sľubujú dlhoročnú životnosť. Má však jednu pomerne nepríjemnú vlastnosť – vodivosť tepla, čo znamená, že vďaka chladnému počasiu chladí a za horúca páli. Tiež pomerne rýchlo podlieha korózii, ak nie je špeciálne upravovaná napríklad práškovaním, lakovaním a podobne.

A to už sa dostávame k nerezovej oceli, do kategórie luxusných materiálov. Ako už sám názov napovedá, netreba si robiť starosti s prípadnou koróziou. Exteriérový nábytok z nehrdzavejúcej ocele vydrží nepoškodený niekoľko rokov. Chladná oceľ sa môže kombinovať s teplejším drevom v miestach kontaktu, čo je potom príjemné na dotyk.

 

Ratan alebo bambus?

Nábytok a doplnky z ratanu nie sú v našich končinách už nijak výnimočné. Ratan je rýchlo rastúca rastlina, pestuje a dováža sa najviac z Indonézie. Jeho veľkou výhodou je ohybnosť, takže sa dá veľmi dobre tvarovať – ​​na rozdiel od pevného bambusu (Čína, Thajsko, Indonézia a ďalšie ázijské krajiny), ktorý sa bežne v krajinách svojho pôvodu využíva napríklad aj v stavebníctve. Vonkajší nábytok z ratanu sa povrchovo ošetruje, ale ani úprava lakom ho nedokáže ochrániť pred rozmarmi počasia. Väčšinou sa odporúča na kryté terasy, do zimných záhrad. Ak ho však chcete mať aj vonku na záhrade, musíte mu venovať patričnú starostlivosť (po každom, hoci aj krátkom daždi nábytok vysušte). Je tiež potrebné ho postaviť na dlažbu, betón alebo kameň, nie na pôdu. Akonáhle zvlhne, bude vlhko transportovať aj dovnútra tohto prírodného materiálu.

Prútený nábytok síce navodí stredomorskú atmosféru a vašu záhradu premení v raj pripomínajúci pohodovú dovolenku pri mori, je to však vykúpené nižšou odolnosťou voči počasiu, a tým aj menšou trvanlivosťou.

Pre milovníkov dreva

Záhradná lavice stredná

Záhradná lavice stredná

Možno ste si práve teraz povedali, že najlepšie asi bude drevo, veď to je predsa prirodzená voľba. Ako pre koho. Každý predsa vyznáva určitý štýl, čo sa odráža aj v úprave záhrady a s tým tiež súvisia materiály vonkajšieho nábytku. Aj keď svoju úlohu hrajú aj naše preferencie, pravdou skutočne zostáva, že drevo je pre záhradu typické vďaka svojmu pôvodu, dobre s ňou ladí, je príjemné na dotyk a najmä exotické dreviny bývajú veľmi odolné.

Cenovo najdostupnejšie sú mäkké, ľahšie spracovateľné dreviny ako smrek, borovica, väčšiu odolnosť ale sľubuje nábytok z borovice severskej (škandinávskej). Ďalšie tvrdé dreviny v našich končinách zastupuje rad materiálov – dub, buk, severoamerický agát a dnes už pomerne dobre známe exotické rastliny. Z nich spomenieme eukalyptus (hnedočervené drevo z austrálskeho stromu, je ťažšie a menej odolné ako teak), meranti (zo stromu Shorea, z juhovýchodnej Ázie, červenohnedej farby) a hlavne teaku (najodolnejšie, pestuje sa nielen v Indonézii). Vďaka obsahu teakového oleja a kaučuku ho môžete ponechať na záhrade v podstate navždy. Vietor, dážď, mráz, striedanie teplôt ani plesne, hniloba alebo hmyz nemajú šancu. Kto by chcel zachovať jeho pôvodnú zlatohnedú farbu, určite ho bude pravidelne ošetrovať (olejovať alebo lakovať). Niekto iný však skôr dá prednosť prirodzenosti – na teakovom nábytku bez úpravy sa postupne vytvára sivasto striebristá patina, ktorá mu dodáva nezameniteľnú podobu. Avšak tieto výhody dokonalého materiálu, nielen na výrobu záhradného nábytku, sa samozrejme odrážajú i v jeho cene.

Ale trendy idú ešte ďalej, a tak sa špeciálne zušľachťujú niektoré dreviny, aby svojimi novými vlastnosťami predstihli naše očakávania. Obľúbený je exteriérový nábytok z Rotimber. Ide o špeciálne vyšľachtený severoamerický agát, ktorý je pružný a zároveň dostatočne pevný, veľmi odolný voči počasiu a poškodeniu a v celkovom súčte všetkých svojich pozitív ešte dokonalejší pre vonkajšie použitie ako teak.

Perlička na záver? Exotické drevo na pohľad i dotyk pripomína materiál Resist (ryžové šupky, soli, minerálne oleje), nemusí sa však impregnovať ani olejovať.

Betón, alebo kameň?

Hoci nejde o tak tradičný materiál pre výrobu vonkajšieho nábytku, ako už spomínaní zástupcovia, i s betónom treba počítať. Najmä u domov a stavieb, ktoré ho využívali. Pre plotové stĺpiky či artefakty v záhrade (sochy, originálne kvetináče, pítka pre vtáky a iné), je betónový nábytok pomerne logickým riešením. S ohľadom na masívnosť však odporúčame využívať jednotlivé kusy skôr ako solitéry. Napríklad polkruhová lavica s guľatý stolíkom vhodne zjemňuje hranaté línie záhrady. Betónové vybavenie sa hodí aj k miestam, kde je stabilne umiestnený krb, udiareň alebo gril, ktoré majú tento materiál aspoň čiastočne v sebe obsiahnutý. A aby vás v lete toľko nechladil, mnohokrát sa dopĺňa štýlovo riešenými textíliami, prípadne drevom. Naopak jeho neprehliadnuteľnou výhodou je stabilita a originalita.

Podobne jedinečný bude tiež nábytok z kameňa. Avšak leštená žula alebo mramor by mali korešpondovať s rovnako oslnivým leskom záhrady i domu. Použiť možno aj umelý kameň.

Nábytok

Ako si vybrať komodu

Chcete si pohodlne a zaujímavo zariadiť spálňu alebo inú izbu a hľadáte inšpiráciu? Začnite s elegantnou komodou! Môžete si k nemu vybrať aj iný štýlový nábytok – policu, skrinku či skrinku a interiér doplníte umiestnením dekoru, košíkov na drobnosti, kytice kvetov alebo niečoho podobného. Komoda sa stane univerzálnym predmetom pre prehľadné uloženie vecí a udržiavanie […]

čítaj viac...
Nábytok

AKO SI VYBRAŤ KVALITNÝ POČÍTAČOVÝ STÔL DO DOMÁCNOSTI?

Kuchynské a písacie stoly sa zásadne líšia od tých, ktoré sú navrhnuté špeciálne pre počítače. Ak si ceníte pohodlie a staráte sa o svoje držanie tela a zrak, potrebujete počítačový stôl pre váš domov . VÝBER MIESTA PRE POČÍTAČOVÝ STÔL Ak sa už v izbe nachádza písací stôl, môžete ho vymeniť za nový. Ak to neurobíte, budete sa musieť […]

čítaj viac...
Nábytok

Pohovka je neoddeliteľnou súčasťou čakárne

Sedacia súprava pre návštevníkov Dizajn pohovky je podobný ako v domácnosti, čo prispieva k pohodlnej relaxácii a komunikácii. Ako výplň je použitá polyuretánová pena s hrúbkou 140 mm a hustotou 25 kg/m³ (zadná časť), hrúbkou 130 mm a hustotou 30 kg/m³ (sedadlo). Sedadlo je nielen priestranné, ale je vybavené aj vankúšmi s odnímateľnými poťahmi: jedným pre […]

čítaj viac...
%d blogerom sa páči toto: